Yunanistan yeni ikamet eden yatırımcılar için vergilendirmeyi basitleştirdi

Ülke tarihindeki en büyük vergi reformunun bir parçası olarak Yunanistan, ülke ekonomisine yatırım yapmak isteyen kişilere vergi indirimleri sunuyor. Hükümete göre, vergi kurallarındaki değişiklik Yunanistan'daki yatırımı çekecek, ekonomik ortamı girişimciler için daha elverişli hale getirecek ve bütçe yükseltmesini daha şeffaf ve istikrarlı hale getirecek.

Yunanistan, vergi numaralarını Yunanistan (yerel vergi numarası) olarak değiştirmek isteyenler için cazip bir gelir vergisi sistemi getiriyor.

Bu plan, Yunanistan'daki vergi mükelleflerini devralan kişiler tarafından yurtdışında toplanan gelirin alternatif vergilendirilmesine ilişkin 4172/2013 sayılı Kanunun 5A maddesinde geliştirilmiştir.

Avrupa Birliği'ndeki genel vergi oranları düzeyi

     % Olarak kişisel gelir vergisi (maksimum yüzde)

 

4172/2013 sayılı Kanunun 5A Maddesi hükümlerinin ve gerekli destekleyici belgelerin uygulanmasına ilişkin koşullar:

  • 4172/2013 sayılı Kanunun 6. maddesinin 6. fıkrasına göre, yurtdışında kazanılan gelir miktarına bakılmaksızın, ikamet edenler 100.000 Euro'luk sabit bir yıllık gelir vergisi ödeme imkanına sahiptir. Aynı ailenin birçok üyesi vergi mükellefi olursa Yunanistan'da vergilendirme daha da avantajlı hale geliyor: programa her yakın akrabanın katılımı yılda sadece 20.000 avroya mal olacak. "Akrabalar", düz bir çizgide yer alan eş ve ebeveynler veya çocuklar anlamına gelir. Birlikte yaşama sözleşmesi imzalayan kişiler, evli olanlarla eşittir. Yurtdışında gelir bildirmeniz ve ayrıca ayrı vergiler ödemeniz gerekmez.
  • Programa katılım koşulları, Yunan ekonomisine yapılan yatırımlar ve son zamanlarda ülkede vergi mükelleflerinin devredilmesidir. Özel şartlar aşağıdaki gibidir: Kişi, vergi ikametgahının değiştirilmesinden önceki yedi (7) ila sekiz (8) yıl arasında Yunanistan'da vergi mukimi olmamalıdır. Buna ek olarak, Yunan ekonomisine en az 500 bin avroluk bir yatırıma başlaması ve başvurudan itibaren 3 yıl içinde bunu tamamlaması gerekiyor. Yatırımcı, hisselerinin çoğunluğu başvuru sahibine ait olan gerçek veya tüzel kişi olabilir. Başvuru sahibinin yürürlükte olduğu şekliyle 4251/2014 sayılı Kanunun 16. maddesi hükümleri uyarınca Yunanistan'da yatırım faaliyetleri için oturma izni olması halinde, belirli bir tutara yönelik yatırım gerekliliği geçerli değildir.

Vergi idaresi, bir sonraki mali yıldan, cari mali yılın son günü olan 31 Mart'a kadar vergi mükellefi olarak kabul edilmek için yapılan başvuruları kabul eder. Başvuru sahibi, her iki zorunlu koşulun karşılanması durumunda onay alır. Daha sonra 30 gün içinde gelir vergisinin tamamını tek taksitte ödemek zorundadır. Özel vergi rejiminin ikinci ve sonraki yıllarında, vergi tutarını Yunan hükümetine, Temmuz ayının son iş gününde zorunlu olarak tek bir ödeme ile ödemek gerekir.

Bu maddenin 1. fıkrasının a 'alt paragrafının koşulunun doğrulanması, yani yurtdışındaki bir kişinin Yunanistan'daki vergi mükellefiyetinin devrinden önceki sekiz (8) yıldan yedi (7) yıl süreyle yurtdışında ikamet etmesi, şu esaslara göre yapılır: vergi dairesi tarafından tutulan veriler.

Özellikle, vergi mükellefi ilk VERGİ düzenlemesini talep ederse veya vergi dairesinin devri için başvuruda bulunmadan önceki sekiz (8) yılın yedi (7) yılı için yurtdışında bir vergi mukimi olarak vergi hizmeti dosyalarına kayıtlıysa, destekleyici belge gerekmez.

"Akraba" nın durumunu teyit etmek için, vergi makamlarının dosyalarında görünmüyorsa, yerel veya yabancı bir devlet kurumundan bir sertifika, sertifika veya herhangi bir belge sağlamalısınız.

Bu maddenin 1. fıkrasının a 'alt fıkrasının koşulunun kontrolü için, uygun yatırım kategorilerini, Yunanistan'daki bekletme sürelerini, teyit sürecini belirleyen Maliye, Kalkınma ve Yatırım Bakanlarının ortak bakanlık kararının hükümleri uygulanır. Yatırım tutmanın ve diğer gerekli ayrıntıların yatırım takibi 4251/2014 sayılı Kanunun 16 ncı maddesi hükümlerine göre ikamet izni kategorisinde "Yunanistan'da yatırım faaliyeti" almış gerçek kişi ise, bu ikamet iznini ibraz etmek yeterlidir.

Yukarıdakiler, 2020 ve sonraki yıllarda sunulan 4172/2013 Sayılı Kanunun 5A Maddesi hükümlerinin uygulanmasındaki başvurular için geçerlidir ve 2020 ve sonrası için vergi ikametinin devri ile ilgilidir. 4172/2013 sayılı Kanunun 5A maddesi hükümlerinin uygulanması için gerekli yatırımlar, bu hükümlerin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren (yani 12-12-2019, 4646/2019 sayılı kanunun yayım tarihi) itibaren yapılmalıdır.

 

 

Bülten aboneliği