Soru ve cevaplar

Greekodom Development Şirketi'nden mülk satın alma ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular

Yunanistan'da mülk satın almak için yapılacak ek masraf tutarı nedir?

Alıcı tarafından ödenen masraflar:

  • Mülk Satın Alma Sözleşmesi'nde belirtilen mülk fiyatının (satıcı ve alıcının anlaşmasına bağlı olarak gerçek veya kadastro fiyatı) %1.5'lik tutarı + %23 KDV tutarında Avukatlık Ücreti

  • Kanunen Mülk Satın Alma Sözleşmesi'nde belirtilen fiyatın %1.5'i + %23 KDV tutarı olarak belirlenen Noter ücreti.

 

  • Mülkiyet vergisi inşaat izninin ne zaman verildiğine göre değişmektedir.

    • 2006 yılından önce verilmiş ise ödenecek vergi kadastro fiyatının %3'ü kadardır.

    • 2006 sonrası verilmiş ise, ödenecek vergi kadastro fiyatının %23'ü kadardır.



Mülk kayıt ücreti kadastro fiyatının %0.5'i olarak hesaplanır.

Şirket ücreti mülk fiyatına dahil olmayıp mülk fiyatının %2'si + %23 KDV olarak hesaplanır.



Siteniz mülkün gerçek fiyatını mı gösteriyor?

Grekodom Development hizmet bedeli mülk fiyatının % 2'si oranındadır (bu fiyata % 23 KDV eklenecektir. Ücret Mülk Satın alma Sözleşmesi'nde resmi olarak beyan edilir). Bu ücret Yunanistan'daki tüm gayrimenkul acentelerinde yaygın olarak uygulanmakta olup Alıcı tarafından birkaç parça halinde ödenir (ön sözleşme imzalandıktan sonra bir miktar ödeme yapılıp kalan tutar nihai sözleşmenin imzalanmasını takiben ödenir).

Bu ücret mülk fiyatına dahil olmayıp sitemizdeki fiyatlar mülkün sahibi tarafından talep edilen ücretleri göstermektedir. Alıcının mülk sahibi ile pazarlık yapabilme şansı vardır (Yunanistan'da pazarlık her zaman ve her yerde geçerlidir), bu da dürüstlük ve güvenilirliği teyit eder. Ayrıca, alıcı fiyatlarımızı her zaman sektördeki diğer şirketler ile karşılaştırma olanağına sahiptir. Fiyatlarımızın diğer şirketlerin teklif edeceği fiyatlardan en az %10 daha aşağı olacağını garanti ediyoruz. Bunu başarmamızın nedeni, şirketimiz, mülk sahibi ve alıcı arasında aracı bağlantılarımızın olmayışıdır - mülk satın alımında sadece üç taraf yer almaktadır.



Yunan bankaları yabancılara mortgage kredisi vermekte midir? Eğer veriyor ise şartlar ve koşullar nelerdir?

Yunanistan'da Rus banka şubeleri gibi yabancılara mortgage kredileri vermekte uzmanlaşan bankalar bulunmaktadır. Yunanistan'da mülk satın alımı için kredi veren bankaların çoğu, müşterinin Rusya'daki mortgage ve kira ödemeleri, şahsi ve diğer banka borçları ve nafakaları gibi sorumluluklarını ve ödemelerini dikkate alarak karar almaktadır. Gelirin beyan edilmesi zorunludur. Maaş, birikim ve yatırım faizlerinin beyanları geçerlidir. Mortgage süresi 10 yıla kadar olup faiz bedeli yılda %8 veya daha yüksektir.



Yunanistan'da yıllık emlak vergisi var mıdır?  

Yıllık emlak vergisi 2011 yılının Eylül ayında Yunanistan'da yürürlüğe girmiştir. Bu verginin miktarı mülkün metrekare cinsinden alanına ve muhitine bağlı olarak değişmektedir. Verginin ödenmesi mülk sahiplerinin sorumluluğunda olup kiracılara uygulanmamaktadır.

Vergi faturaları elektrik faturaları ile beraber postalanır. Toplan vergi miktarı yıllık 160-1000 Euro arasında olmaktadır.



Yunanistan'ın hangi bölgeleri Rus ve diğer yabancı alıcılar nezdinde popülerdir?

Alıcıların çoğu Halkidiki yarımadası üzerinde bulunan mülkler ile ilgilenmektedir, bunun başlıca nedeni tertemiz denizi ve AB'nin en yüksek prestijli ekolojik ödülü olan "Mavi Bayrak" ödülüne sahip olan plajlarıdır. Uzmanlar bu bölgeyi fiyat/kalite ilişkisi açısından en çok gelecek vaadeden bölge olarak değerlendirmektedir. Yarımadanın "üçüncü parmağı"'ndaki Aphon'da yer alan mülkler bizim özel tekliflerimizden biridir. Yunanistan'ın bu kısmı mükemmel doğal manzaralara, efsanelere göre Bakire Meryem'in dünyevi yeri olarak kabul edilen kutsal topraklara olan yakınlığının yarattığı yüce huzurun getirdiği özgün bir atmosfere sahiptir.



Mülk alıcıları arasında popülerlik kazanan diğer bölgeler ise Selanik ve Atina'dır. Yıl boyunca devam eden düzenli uçuşlar bu şehirleri Moskova ve diğer Rusya şehirlerine bağlar ve bu durum şehirleri iş faaliyetlerine ve misafirperver Yunanistan'da birinci sınıf bir tatile açık hale getirir.

Yunanistan'ın kültürel ve iş yaşamının kalbinde bir mülk sahibi olup bu toprakların binlerce yıllık tarihini hatırlatan antik anıtları ve harabelerinin manzarasının keyfini doyasıya sürmeyi kim istemez ki?

Yunan adaları uzun süredir İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya'dan gelen turistler tarafından tercih edilmektedir. Girit en büyük Yunan adalarından biridir. Ada efsaneler ve masallarla çevrili olup ziyaretçilerini eşsiz doğal güzelliği, dağ manzaraları, sık ormanlarla kaplı koyları, antik harabeleri ve yapıtları, etkileyici plajları ve karbeyaz kumları ile adeta büyülemektedir. Burası insan medeniyetinin yüzyıllarca önce hayat bulduğu yerdir ve modern Girit hala dünyanın en çekici deniz tatili merkezlerinden biridir.

 

Yunanistan'da mülk satın almak için hangi belgeler gereklidir?

Yunanistan'da mülk satın almak için gerekli olan belgeler çok değildir ve toplaması hayli kolaydır. Bu belgeler aşağıdakileri içermektedir:

  • Geçerli bir pasaport

  • Yunanistan için geçerli vize

  • Daimi ikamet adresini kanıtlayan belge (ulusal kimlik kartı/ikamet edilen ülkenin pasaportu)

  • Çalışma beyanı, örn: müstakbel alıcının uğraştığı iş ile ilgili belge (yapılan işin türü önemli değildir).

  • Vergi beyannamesi fotokopisi (veya Gelir Vergisi Beyanı (NDFL)), ya da diğer herhangi bir gelir beyanı (maaş bordrosu, banka hesap ekstresi, vs.) Belgelerde görülen gelir miktarı önemli değildir ve mülk fiyatı ile ilişkisi yoktur. Bu belge Yunanistan'da vergi mükellefi olmak için geçerlidir.

 

Mülk sahipliğini gösteren tapu belgesinin alımı işleminin tamamlanması için gereken minimum süre ne kadardır?

 

Öncelikle müstakbel alıcı vergi mükellefi olarak kayıt yaptırıp yerel bir bankada hesap açtırmalıdır. Bu işlem birkaç saat sürer ve bir gün içinde yapılabilir. Bunu takiben avukatınız mülkün durumunu kontrol etmeye başlayacaktır. Bu işlem, bütün belgelerin eksiksiz olması durumunda birkaç gün sürebilir. Şayet arsa veya kompleks bir yapı satın alıyor iseniz (otel veya işyeri gibi) biraz daha uzun zaman alabilir). Bu aşamadan sonra alıcı mülkün ücretinin tümünü ödemeye hazır ise, tapu geçişi sözleşmesi imzalanır. Tüm belgeler, tapunun kayıtlara geçmesi için yetkili makama gönderilir. Tapu belgesi 5 gün içerisinde verilir. Böylelikle mülk satın alımı ile ilgili tüm formaliteler (alıcının tüm ücreti ödeyememesi veya kontrol edilmesi gereken çok sayıda belge olması gibi işlemi aksatacak özel durumlar haricinde) 7 gün içinde tamamlanabilir.





Satın aldığım mülkü kiraya vermek istersem şirketinizin yardımından yararlanabilir miyim?

Evet, firmamız bu tür bir hizmet de sunmaktadır. Siz Yunanistan dışında yaşarken mülkünüzü kiralamak isteyecek bir kiracı bulmak konusunda size yardımcı olabiliriz.

Bülten aboneliği