Yunanistan'da bir iş yeri satın alın

Yunanistan misafirperverliği ve yıl boyu süren güneşli ve ılıman iklimi ile bilinmektedir. Burası mükemmel bir tatil geçirebileceğiniz ve hayatınızın en güzel zamanlarını yaşayacağınız yerdir. Fakat birçok insanın bilmediği konu, Yunanistan'ın aynı zamanda kazançlı ve başarılı bir iş kurulabilecek bir yer olduğudur.

Hükümet sadece turistleri değil, aynı zamanda ülkede girişimcilik faaliyetleri gerçekleştirmek isteyen kişileri de ağırlamaktadır. Her çevre ve sektörde başarılı bir iş yapabilmek mümkündür, üstelik Yunanistan'da halihazırda varolan bir işletmeyi satın almayı düşünüyorsanız, yeni bir ülkede iş yapmanın getirdiği risklerin de minimal düzeyde olacağını belirtmek gerekir.

Yasal mevzuat yabancı yatırımları teşvik ettiği için, Yunanistan'da bir iş kurmak son derece kazançlı bir yatırımdır. Yunanistan'da aynı zamanda şarap üretimi, otel ve restoran işleri, imalat, tarımsal girişim ve birçok başka faaliyet de başarılı olabilir.

Yunanistan'da faaliyet gösterilebilecek için en iyi sektör nedir?

Bu konuda dikkat etmeniz gereken ilk husus kişisel ilgi alanlarınız ve tercihlerinizdir. Hangi ülkede faaliyet gösteriyor olursanız olun, en azından bir miktar bilgi ve tecrübeniz olan bir sektöre yatırım yapmanız önemlidir.

İkinci husus da bir sektör araştırması yapıp rakipleriniz hakkında bilgi toplamaktır, örneğin otelcilik sektörü Yunanistan'daki lider sektörlerden biridir ve her yıl Yunanistan'ı ziyaret eden turist sayısındaki artış nedeniyle de en fazla gelecek vadeden sektörlerden biri olmaya devam etmektedir. Bu yüzden yatırım geri dönüşü hızlı olan iş alanları seçilirken, Yunanistan'da bir otel satın alma fikrini değerlendirmek mantıklı olacaktır. Özellikle halihazırda çalışmakta olan satılık bir otel teklifi bulunuyorsa, tüm yasal mevzuat en az seviyede olacak, elinizde mevcut müşteri portföyü ve sektörde daha önceden kazanılmış bir saygınlık bulunacaktır. Sonrasında iş faaliyetini başarılı bir şekilde sürdürürken gelişim stratejisini zaman ve kaynak harcamadan yavaş yavaş değiştirebilmek mümkün olabilecektir.

Bir restoran işletmesi satın alırken bu tür avantajlardan yararlanabilmek mümkündür. Restoranlar bir yana, Yunanistan'ın tatil bölgelerinde bulunan küçük kafe ve tavernalar bile satın alışınızın ilk gününden itibaren bir gelir kaynağı haline gelmektedir.

Zeytin ve üzüm gibi tarım örnekleri de aynı derecede ilginç seçenekler olabilmektedir. Taze ürün ve ve malların yurtdışına ihracı ile bu sektörde de başarılı olabilmek mümkündür.

 

Yunanistan'da bir iş kurmak ne kadara mal olur?

Yunanistan sektöründe bir iş kurmaya başladığınızda yatırım yapmaya hazır olduğunuz miktarı net bir şekilde belirlemeniz önemlidir. Örneğin, Yunanistan'da büyük bir otel, bir tatil tesisi veya küçük bir otel satın almayı planlıyorsanız, 40.000 euro'dan birkaç milyon euro'ya kadar değişik fiyatlar ile karşınıza değişik seçenekler çıkacaktır. Bir restoran işletmesinin ortalama fiyatı 50-80.000 euro arasındadır.

Fiyatı belirleyen ana faktörler:

  • Tesisin toplam büyüklüğü, şartları;
  • Mülkün konumu ve çevresindeki altyapının gelişmişlik düzeyi;
  • Satılan tesisin mevcut kazanç miktarıdır.

Yunanistan'da bir iş yerinin fiyatı, ne kadar gelir getirdiği ile doğrudan ilgilidir. Örneğin, Girit'te 650m2'lik alana sahip bir restoran yılda yaklaşık olarak 450 000 euro gelir sağlamaktadır ve ortalama 55-60.000 euro gibi bir miktara satın alınabilmektedir. Böylece yatırımın dönüşü birkaç ay içinde mümkün olmaktadır.

Ancak bir otel veya tatil tesisi daha fazla bir maliyete sahip olup fiyatları yaklaşık 700.000 euro'dan başlamaktadır. Dolayısıyla yatırımın geri dönüşü de daha uzun sürelerde sağlanacaktır. Bununla beraber, turistik emlak en az 20-30 yıl boyunca stabil bir gelir kaynağı olmaktadır. Sonuçta bu tür hizmetlere olan talep her geçen yıl artmakta olduğundan, verimli ve etkili bir şekilde kullanıldığında, vergiler ve mevcut işletme giderleri düşüldüğünde ilk anaparanın %20'si oranında stabil bir gelir getirecektir.

Yunanistan'da faaliyet gösterilen bir işten maksimum kazanç sağlayabilmek için tüm yerel iş geleneklerini ve işyeri satın alımına dair tüm hukuki mevzuatı incelemek ve çalışmak oldukça önemlidir. Her ülkenin kendine özel şartları olduğu gerçeği ışığında, zorluklarla karşılaşmamanız amacıyla, Grekodom Yunanistan'da işyeri satın alımının her aşamasında profesyonel yardım hizmeti sunmaktadır.

Bülten aboneliği