Yunanistan'da Mülk Edinmek Kolay ve Hızlı

Türkiye'nin emlak haber merkezi olan Emlak Gündemi gazetesi ile yaptığımız ikinci röportajımız :

 

"Yunanistan'da Mülk Edinmek Kolay ve Hızlı"

 

Grekodom Türkiye Satış Koordinatörü Güray Kircuvaloğlu Yunanistan'da mülk edinmenin hukuki süreçlerini Emlak Gündemi'ne anlattı.

 

 

Yunanistan'da gayrimenkul almak isteyen kişileri nasıl bir hukuki süreç bekliyor?

 


Yunanistan'da mülk edinmek kolay ve hızlı bir prosedürdür. Satın almanın tamamı, 10-15 iş günü arasında sürer. Kişi, satın almaya karar verdiği andan itibaren zaten bir gayrimenkul satın almayı seçmiştir, yasal olarak sahibi olabilmek 15 iş günü kadar sürebilir.

 

Prosedür şöyle işliyor;

 

1)  Alıcının avukatı ile Özel bir vekaletname imzalaması gerekir. Kendisini temsil etmesi ve satın alma / satış sözleşmesinin imzalanması için gerekli görevleri yerine getirmesi için yetkiyi avukata verir. Vekaletname, Yunanca bilen  bir tercüman huzurunda imzalanır ve imzasıyla çevirinin gerçekliğini teyit eder. Alıcının Yunanistan'da bulunmaması halinde, vekaletname ikamet edilen ülkede imzalanabilir ve Apostil mühürüyle doğrulanabilir ve son olarak Yunanistan'a gönderilebilir.

 

2) Yukarıda bahsedilen vekaletnameye istinaden vergi numarası verilmesi: Yunanistan'da 18 yaşını doldurmuş herkesin, vergi numarası sahibi olma zorunluluğu bulunmaktadır. 

 

3) Yunanistan Merkez Bankası'nda bir banka hesabı açılması. Hesap yoluyla, vergi mükellefi olarak uygun miktarda para aktarılması.

 

4) Mülkün yetkili İpotek Kayıt Defterine veya Kadastro Ofisine yasal kontrolü.

 

5) Satın alma için gerekli olan belgelerin bir tarafından avukat tarafından toplanması (sertifikalar, deklarasyonlar, kentsel belgeler, vergi belgeleri, arkeolog hizmeti, ormancılık ve diğer hizmetlerden alınan sertifikalar) ve bunların noter onayından geçmesi.

 

6) E-posta yoluyla, satın alınan mülkün vergisi, avukat ücreti, noter ücreti ve sözleşme metninin yetkili Mortgage siciline kayıt fiyatının gönderilmesi. Özel bir yatırımcı ya da şirket kurucusu tarafından bir mülk satın alınması durumunda: 2006 yılından önce inşaat izin belgesi verildiyse, sözleşme bedelindeki  vergi ücreti  % 3,09 olacaktır. Mülkün bir şirket kurucusu tarafından satın alınması durumunda: 2006 yılından sonra inşaat izninin verilmesi halinde, vergi ücreti fiyatın %23'ü üzerinde olacaktır. Bu da, sözleşmede yazılır.

 

7) Noter tarafından devredilen beyannamelerin hazırlanması ve beyannamelerin vergi miktarını tahmin eden ve doğrulayan yetkili Vergi Dairesine teslim edilmesi.

 

8) Sertifika kayıt ücreti Vergi Dairesinden alındığında, satın alma sözleşmesinin imzalanması için her şey hazırdır.

 

9) Sözleşmenin imzalanmasından 3-5 gün önce, tercüme edilen kişi onay için e-posta yoluyla alıcıya gönderir.

 

10) İmzalanan satınalma sözleşmesi (alıcı ya da yetkili avukat tarafından imzalanabilir) kayıt için yetkili vergi dairesine gönderilir.

 

11) Sözleşmenin transkripsiyon belgesi düzenlenmektedir.

 

13) Onaylanmış tercüme edilmiş belgelerle birlikte dosyanın tamamı alıcıya teslim edildikten sonra satın alma süreci tamamlanır. Ayrıca yukarıdaki belgelerin yedekleride Avukat ve Noter dosyalarında da tutulmaktadır.

 

Dolar kurundaki dalgalanmalar Yunanistan'daki gayrimenkul rakamlarını ne düzeyde etkiledi?

 

Yunanistan'ın Avrupa Bölgesi'nde olması nedeniyle, dolar ve euro arasındaki degişimlerin etkisi gayrimenkul fiyatlarını etkilememektedir. Ayrıca, son 3 yılda gayrimenkul fiyatlarının en alt noktaya geldiği ve değişimlerin çok az bir anlam taşıdığı bir gerçektir

 

Yunanistan'dan Türkiye'ye emlak ve gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen yatırımcı ya da kişileri bekleyen hukuki yaptırım ve yükümlülükler nelerdir? 

 

Yunanistan'daki mülk sahibinin Yunan hükümetine aşağıdaki yasal yükümlülükleri vardır:

 

- Bir vergi numarasına sahip olunması

 

- E1 deklarasyonu: yılda bir kez ödenir.

 

- E9 bildirimi: mülk satın aldıktan sonra ödenir. Bu sadece bir kez ödenmelidir.

 

- ENFYA vergisi: yıllık emlak vergisidir.

 

 

 

Yunanistan'da mülk edinmek isteyen dış ülke yatırımcılarına, Yunanistan hükümetinin finansal destek ya da kaynak sağlaması söz konusu mu?

 

Halen turizm alanında bazı yatırım programları bulunmaktadır. Bu anlamda bir dizi Avrupa programları vardır. Bunlar;

 

- Otellerin satın alınması

 

- Otellerin yeniden inşası

 

- Otel ekipmanları

 

Geçen yıllar boyunca gayrimenkul fiyat aralığı ne oldu?

 

Gayrimenkul fiyatlarında son yıllarda bir düşüş yaşandı. Düşüşün ilk belirtileri, gayrimenkul sahipleri gayrimenkullerini satmaya çalışırkeni indirime gitmeleriyle 2011 - 2012 yıllarında ortaya çıktı. Fiyatlar, 2015 yıllarında (ülkenin büyük şehirlerindeki konut gayrimenkulleri bazı durumlarda % 50'ye varan fiyat düşüşleriyle karşı karşıya kaldı) alt sınırına ulaştı ve hala bu aşamada kalıyor. Finansal tahminler, fiyatların 2017 yılının başında  yükselişe geçeceğini iddia ediyor. Örneğin, birçok mülk sahibi son iki yılda büyük talep nedeniyle mülk fiyatlarını değiştirdiler. 

Bülten aboneliği