Yunanistan kendi bulut veri merkezine sahip olacak

Microsoft, Yunanistan'da bir veri merkezi kurma planlarını duyurdu. Bu, şirketin başkanı Brad Smith tarafından Atina'da ifade edildi. Microsoft'un Yunanistan'da uygulayacağı en büyük yatırım projesi olacak.

Başbakan Kyriakos Mitsotakis'in de katıldığı veri merkezinin tanıtımı Akropolis Müzesi'nde gerçekleşti. Etkinliğin tam versiyonu Yunan devlet televizyonu ERT tarafından yayınlandı.

Veri merkezi, bulutta veri depolama ve yönetime izin verecektir. Diğer yakın ülkeler de bu tesisi kullanabilecek. Yunan veri merkezi, Avrupa'da bu tür ilk Microsoft projesi olacak.

Microsoft 28 yıldır Yunanistan'da bulunuyor. Ve şimdi şirket bu kadar büyük bir yatırıma karar verdi. Böyle bir hareket, dünyaca ünlü oyuncunun yerel yönetimler ve ülke ekonomisine olan güveninin bir kanıtı olarak görülüyor. Yunanlılar için böylesine önemli bir projenin uygulanması için müzakereler, sunumdan 9 ay önce başladı. Projeye şirketin üst düzey yöneticileri ve Yunanistan liderliği katıldı. Sonuç olarak, ülke yerel bulut merkezlerinden biri haline gelecek.

Tek başına bir veri merkezi inşa etmenin maliyeti 400 milyon avro olarak tahmin ediliyor. Projeye toplamda yaklaşık 1 milyar euro yatırım yapılması planlanıyor. Bulut bilişim çalışmalarının başlamasıyla aynı zamanda yaklaşık 100 bin kamu ve özel sektör çalışanının yanı sıra öğretmen ve öğrencilere bilgi teknolojileri alanında eğitim vermek amacıyla eğitim programlarının da başlatılacağı tahmin ediliyor.

Merkez sayesinde yerel verilerin ve bölgenin arşivlerinin doğrudan kendi topraklarında depolanması ülke için de önemlidir. Bunun sıradan vatandaşlar için daha düşük dijital hizmet maliyetlerine yol açması bekleniyor. Aynı zamanda teknoloji kalitesinin iyileştirilmesi gerekiyor. Kyriakos Mitsotakis, bilişim sektöründe çalışan yerel start-up'ların durumunun iyileşeceği umudunu da dile getirdi.

Bulut veri merkezi sayesinde, tamamen yeni bir şekilde Antik Olympia'ya sanal bir ziyaret imkanı olacak. 2021 yılında, her bir mimari anıtın 3 boyutlu olarak sergilenmesinin mümkün olacağı bir uygulama oluşturulacak. Yeni imaj kalitesi, ülke kültürünün yayılmasına ve turistlere çekiciliğinin artmasına hizmet edecek. Uygulama aynı zamanda eğitim amaçlarına da hizmet edecek.

Bülten aboneliği